HTML

u40 - az építészeti közélet tere

Tények és vélemények.

A nyílt levél megfogalmazói:
Erhardt Gábor
Sándor Gergely
Schőmer Dávid
Szabó Levente
Szentirmai Tamás
Terbe Rita
Zombor Gábor

Friss topikok

Linkblog

"A Kamara válaszolt..."

2011.07.01. 15:20 unegyven

"A megjelenteket Ertsey Attila köszöntötte, elnézést kérve a meghívó-válaszlevél stílusáért, majd Noll Tamás "mit tesz a Kamara?" címmel röviden áttekintette a MÉK stratégiáját, főbb programpontjait. Ebben kiemelten kezelik az építészek pozíciójának megerősítését, ezt azonban nagyban nehezíti az aggasztó gazdasági helyzet és az építésügy gazdátlansága a jelenlegi kormányzatban. Részt vesznek az Építésügyi Fórum munkájában, amely január óta öt munkacsoportban a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát végzi..."

A teljes cikk az Építészfórumon olvasható: A Kamara válaszolt...

Szólj hozzá!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara állásfoglalása a „nyílt levél”-lel kapcsolatban

2011.07.01. 15:05 unegyven

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara azért nem teszi fel honlapjára – a felszólítás ellenére sem – a Magyar Építész Kamara elnökéhez és a Magyar Építőművészek Szövetsége elnökéhez írt nyílt levelet, mivel azt kezdeményezői sem tették fel a MÉK honlapjára, valamint azért sem, mert a 7 fő kezdeményezőből 3 fő (Sándor Gergely, Szabó Levente, Szentirmai Tamás) a MÉK Tervpályázati Bizottságának a tagja, ami azt jelenti, hogy az érintett témák feladat- és felelősségi körükbe tartoznak, melyet kérdés, hogy elvégeztek-e? 

A B-A-Z Megyei Építész Kamara nem kíván sem kamarán belüli, sem kívüli politikai vihart gerjeszteni (lsd. hozzászólások). Ugyanakkor a szakmagyakorlási problémák belső megbeszélését és megoldását elkötelezetten támogatjuk.

Miskolc, 2011. június 28.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara állásfoglalása a „nyílt levél”-lel kapcsolatban 

1. komment:

1. A kezdeményezők a MÉK honlapjára semmit sem tudnak feltenni, nincs rá joguk.
2. A kezdeményezők kérték a MÉK-et többször, de sem a nyílt levél, sem a nyilatkozat nem kerül fel a honlapra.
3. Költői kérdés: ha és amennyiben a Tervpályázati Munkabizottságban végzett munkánknak lett volna a nyílt levél tárgyait tekintve bármi eredménye MÉK-en belül, fordultunk-e volna a nyilvánossághoz?
4. A nyílt levél ügyei egyébként sokkal inkább tartoznak a Közbeszerzési és Versenyfelügyeleti Munkabizottság, esetleg az Etikai és Fegyelmi Bizottság asztalára, mint - sajnos, épp ezért a nyílt levél - a Tervpályázati Munkabizottsághoz...
Szabó Levente MÉK TPMB-tag 

Szólj hozzá!

NYILATKOZAT

2011.06.27. 09:00 unegyven

NYILATKOZAT
a MÉK elnökségének június 23-i közleményével kapcsolatosan

 
A június 20-án megjelent, a MÉK és a MÉSZ elnökének címzett nyílt levél megszövegezői (ha tetszik: "kezdeményezői") nem tekinthetik válasznak az ezidáig 170 építész által aláírt, nyílt levélben megfogalmazott kérdésekre azt a közleményt, amelyet a MÉK elnöksége adott ki június 23-án, nyilvános vitára invitálva az érdeklődőket. A nyílt levél ugyanis nem állított, hanem kérdezett – a megválasztott tisztségviselőktől. A nyílt levélben nem szerepelt megosztó  megnyilatkozás, az – ellentétben a MÉK elnökségének "válaszával" – nem volt egyoldalú és támadó hangvételű. Szó sincs politikai színezetről, egy nyilvános megnyilatkozás a nyilvánosság különféle szintjein magától értetődően éli önálló életét. A levél aláírói – a levél szövege szerint – nem vitázni szeretnének, hanem nyilvános válaszokat kapni.
 
A két megszólított szervezet elnöke mindezidáig adós a nyílt levélben felvetett konkrét ügyekkel és az azok által kirajzolt tendenciákkal kapcsolatos állásfoglalással. Válaszok tehát a mai napig nem érkeztek – további aláírók annál inkább. A nyílt levél szerzői nem csupán annak megszövegezői, hanem az aláírók összessége, akik véleményünk szerint joggal várják el a levél megszövegezéséhez, alátámasztott hivatkozásaihoz méltó, és azonos formájú, nyílt, írásbeli választ.
 
Ezért, ennek megszületését megelőzően a nyílt levél kezdeményezői nem vesznek részt a június 30-i nyílt vitán, és a távolmaradást javasolják minden aláírónak, érdeklődőnek is.
 
A MÉK és a MÉSZ elnökének nyilvános, írásbeli válaszát követően a nyílt levél megszövegezői megfelelő és független vitavezetésű, alaposan előkészített, nyilvános fórum elé örömmel néznek, sőt, annak megszervezését – felkérés esetén, egy későbbi időpontban – szívesen magukra vállalják, hiszen a fórum a közös cél felé, az építészeti nyilvánosság kiteljesítésének és társadalmi szerepének megfelelő szintű újrapozícionálásának irányába tenne fontos lépést.
 
Akárcsak a nyílt levél kérdései, és a várva várt válaszok.
 
 
2011. június 27.
 
 
A nyílt levél szövegezői (http://unegyven.blog.hu/)
 
 
 
Ui.: A nyílt levélhez továbbra is lehet csatlakozni az unegyven@gmail.com címen.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása